trešdiena, 2014. gada 9. aprīlis

Smiltenieši Tomass un Līga labprāt uzņems jebkuru, kam ir interese un vēlme palīdzēt lauku darbos, padzīvot pie dabas



Uz tiko pabeigtā nostiprinājuma mūra piesēduši mājas saimnieku ar saviem bērniem un palīgiem – jauniešu pāris no Anglijas un jaunietis no ASV

Jau vairākkārt esam ziņojuši par to, cik dažādas ir iespējas gan brīvprātīgajam, gan prakšu darbam, gan citiem darbiem pie saimniekiem laukos pirms uzsāc pats savu saimniekošanu. Šoreiz vairāk par brīvprātīgo darbu.
Mājas lapā www.helpx.net mūsu uzmanību pievērsa smiltenieši Līga un Tomass, kuri raksta, ka visu cauru gadu uzņems strādāt gribošus cilvēkus pa vienam, pa diviem un pat veselu ģimeni. Saimnieki uzrunā mūs ar savu labestību, mīlestību pret bērniem. Ne mazāk svarīgi ir tas, ka abi pārvalda četras valodas – krievu, vācu, angļu un, protams, latviešu. Līgai un Tomasam ir 6,5 hektāru liela bioloģiskā saimniecība, kurā audzē kartupeļus, salātus un augļus. No saviem augļiem un ogām raudzē arī mājas vīnus. Saražotā produkcija gan netiek pārdota tirgum, tā vairāk ir kā dzīvesveids, pašu patēriņam. Bez ģimenes saimniecībā mitinās arī suns, kaķis, vistas, truši un sesks.
Gan Līga, gan Tomass nāk no pilsētnieku ģimenēm, un saimniekot sākuši bez pieredzes lauksaimniecībā. „Mums bija pārliecība par zaļu dzīvesveidu un pašpietiekamu dzīvi. Tas kaut kā lika sadūšoties. Arī dēļ bērniem, lai viņiem būtu veselīgāka un labāka bērnība. Daba mūs interesē,” savu izvēli pamato saimniece.


Par mājas lapām Helpx un WorkAway Tomass uzzinājis kādos kursos Itālijā. Viens no dalībniekiem, kas pats nācis no Francijas, atbraucis ciemos, ieteicis izmantot šīs programmas. Tā kopš 2012.gada rudens ģimene reģistrējusies šajās lapās. Līga stāsta: „Tās ir divas visefektīvākās un zināmākās mājas lapas. Mums ciemiņi ir puse no HelpX un puse no WorkAway. Ir bijuši no visiem kontinentiem, tā varētu teikt, izņemot Āfriku. Brazīlija, Anglija, Dānija, Francija, Vācija, Rumānija, Kanāda, Amerika, Polija, Vjetnama.”
Jautāju, vai arī latviešiem ir iespēja doties uz saimniecību un palīdzēt, gūt pieredzi? Līga izstāsta, ka iespēja tiek dota ikvienam, kas interesējas, diemžēl neviens latvietis līdz šim nemaz neesot interesējies. Šobrīd saimniecībā neviena brīvā entuziasta nav, bet jau nākamajā pirmdienā saimnieki uzņems jaunieti no Dānijas. Līga atceras, ka sākotnēji abiem pilsētniekiem laukos nācās saskarties ar dažādām grūtībām, darbs māca darītāju. Viņa piebilst: „HelpX un WorkAway cilvēki mums palīdzēja tikt lielākiem soļiem uz priekšu. Daudz vairāk darba roku. Var lielākas lietas paveikt.”
Līga stāsta, ka ar visiem brīvprātīgajiem palīgiem ģimene joprojām uztur kontaktus. 
Ir viens ārzemju pāris, kas pagājušajā gadā pabeiguši studijas un pirms lielās darba dzīves, kā saimniece saka, vēlējušies paceļot. Kopā ar saimniekiem piedalījušies arī pagājušā gada Dziesmu un deju svētkos, kā dalībnieki. Šogad maijā plāno atgriezties Smiltenē uz vēl kādu laiciņu. Tāpat ir divas spāņu meitenes, kas izsaka vēlmi paviesoties vēlreiz.
„Mēs esam visiem saviem palīgiem teikuši, ka viņi ir daļa no mūsu ģimenes. Mēs kopā strādājam un kopā arī svinam svētkus, izklaidējamies. Ja mēs braucam ekskursijās, mēs viņus ņemam līdzi. Lai viņiem šeit ir arī kaut kāda pievienotā vērtība, lai viņi iepazīst Latviju. Mēs rūpējamies par saviem ciemiņiem un nekādi neuztveram viņus tikai, kā darbaspēku. Jā, viņi ir mūsu palīgi. Viņi tiek integrēti ģimenes dzīvē un ir daļa no mums, - pie brokastīm pārrunājam plānotos darbus, vakariņās katrs pastāsta par dienas notikumiem. Es kā latviete daudz stāstu par Latviju. Tas ir iemesls, kāpēc cilvēki grib atgriezties pie mums, mēs uzturam kontaktus, rakstām un saņemam vēstules. Sociālajos tīklos esam draugi un ik pa laikam apmaināmies ar aktuālo informāciju, - kādi jaunumi. Es domāju, ka mēs esam visi ieguvēji.”
Vai lauki ir piemērota vieta arī uzņēmējdarbības attīstīšanai? 
Līga uzskata, ka tieši laukos ir vislielākās iespējas veidot uzņēmējdarbību. Vajag tikai radoši domāt un atrast sev piemērotu nišu. Šajā vasarā darboties sāks Seno amatu klēts, kurā gan individuāli, gan grupām saimnieki piedāvās apgūt senus amatus – pīt grozu, grebt karoti, pagatavot zedeņu žogu, meldru vai salmu cepuri un līdzīgus darbus. Klēts otrajā stāvā tiks ierīkots pirmais siena hotelis Latvijā.
„Laukos dzīvot ir forši, jo tev ir brīvība, tālu ir kaimiņi. Mums patīk pašiem cept maizi, mums garšo mūsu pašu kartupelīši un salātiņi. Mēs zinām, ko mēs ēdam un tur nav tā ķīmija, kas ir supermārketos. Bērniem ļoti patīk laukos, jo šeit ir daudz ko darīt. Pēdējā nedēļā es būvēju viņiem kokā māju. Bērniem ir arī Tiroliešu nobrauciens, ar kuru no koka slīdēt lejā, mums ir daudz vietas. Laukos ir daudz ko darīt,” stāsta Tomass.
2011.gadā Anglijā tika dibināta mājas lapa www.helpx.net. Portālā iespējams atrast aicinājumus brīvprātīgajam darbam lauksaimniecībā visā pasaulē. Vēlies gūt praksi? Ir iespēja doties uz Austrāliju, Jaunzēlandi, daudzām Eiropas valstīm, tostarp arī Kanādu un ASV. Latvijā šobrīd ir desmit šādi piedāvājumi. Katrā no sludinājumiem ir norādīta atrašanās vieta jeb novads, laiks, kurā nepieciešamas papildu darba rokas, piemēram, visu cauru gadu vai tikai pavasarī un vasarā. Tiek norādīta arī saimniecības platība, kas variē no nepilna hektāra līdz vairākiem simtiem hektāru un katram brīvprātīgajam ir izvēle izlemt – darboties lielā saimniecībā vai vispirms mazākā. Tāpat tiek norādīta nozare. Saimnieki nedaudz pastāsta par sevi un saimniecību, pievieno fotogrāfijas, kas ļauj redzēt, kur tu varētu nonākt.
Otra, jau senāka, līdzīga mājas lapa ir www.workaway.info
Iepriekš esam stāstījuši arī par  www.wwoof.net kas aprakstīts šeit.






Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru