otrdiena, 2014. gada 29. aprīlis

Laukiem arī ir potenciāls!



Skolēnu atzīmētās profesijas

Svaigais gaiss, savs dārziņš pie mājas, ekoloģiska pārtika, putniņi čivina, brīvība, maz cilvēku, nav piesārņojuma, izaudzē sev dārzeņus - tā stāsta uz ielas satiktie Balvu iedzīvotāji. Pirmdienas pēcpusdienā Balvu Valsts ģimnāzijas skolēni devās ielu intervijās, lai noskaidrotu Balvu iedzīvotāju, Balvu novada domes un Latvijas Lauku un izglītības konsultāciju centra (LLKC) Balvu nodaļas viedokli par lauku dzīves priekšrocībām, jauniešu iespējām laukos, kā arī paši skolēni veica testu tāldarba kompetenču noteikšanai.
Uz ielas satiktie balvenieši uzskata, ja ir interese tad var iet uz laukiem, bet tomēr laukos jauniešiem ir grūti atrast darbavietas. Cita uzskata, ka jauniešiem ir vieta laukos, jo tur ir daudz darāmā, kā rāda pieredze, laukos paliek vairāk vecu cilvēku, tādēļ domā, ka jauniešiem ir laiks atgriezties laukos un sākt strādāt. Citi atzīmē arī to, ka laukos ir  izaugsmes iespējas. Viena no uzrunātajām Balvu iedzīvotājām stāsta, ka jaunietim ir iespējas uzsākt uzņēmējdarbību laukos. Kā par piemēru viņa min pašas dēlu, kas izveidoja saimniecību, kur jau tagad saimnieko viņa atvase. “Ja grib, tad var, tas ir no paša cilvēka atkarīgs,” komentē balveniete. Cilvēki ir novērojuši, ka jaunieši aizbrauc, lai iegūtu izglītību, bet laukos vairs neatgriežas.
Jautājot par attālinātā darba iespējām, lielākā daļa uzrunāto ir dzirdējuši un zina, kas tas ir. Viņi atzīst, ka attālinātais darbs ir izdevīgs - tas ietaupa laiku un naudu. Ielu intervijās jaunieši novēroja, ka attālināto darbu neizmanto vecāka gada gājuma cilvēki un aptaujātie uzskata, ka tas neatrisina problēmu kopumā.
LLKC Balvu nodaļas uzņēmējdarbības konsultante, Liene Ivanova, uzsver priekšrocības ģimenēm ar bērniem, dzīvojot laukos – drošību un mieru. „Ja tu paliec bez darba, laukos vienmēr būs iespēja nodrošināt sevi ar iztiku,” stāsta Ivanova un uzskata, ka lauki nesaistās tikai ar govīm, bet laukos ir dažādas iespējas, piemēram, lauku tūrisms. Viņa atzīmē, ka liela nozīme ir, Eiropas Savienības (ES) fondu piesaistei, kā arī ir vajadzīga daļa pamatkapitāla, kas ir būtiskākā problēma. Ivanova uzskata, ka laukos var pelnīt ar ražošanu - piena, graudu, gaļas u.c.  Tāldarba iespējas viņa saredz kā iespēju lauku reģionu attīstībai.
„Lai dzīvotu laukos, tam cilvēkam ir jāinteresē šāda dzīve un jābauda tas, ko dara. Laukos cilvēks var smelties spēku no zemes, gaisa un visa apkārtējā. Vēl lauku priekšrocība ir veselīgais dzīvesveids, cilvēks visu laiku atrodas darbībā, svaigā gaisā, ēd veselīgu un ekoloģisku pārtiku un atrodas saskarsmē ar dabu. Uzskatu, ka jauniešiem ir vieta laukos, tas būtu tikai labi, ja jaunieši vairāk pievērstos lauksaimniecībai un pilnveidotu Latvijas ekonomiku, un attīstītu pašmāju ražošanu,” stāsta Juris Boldāns, Balvu novada domes priekšsēdētāja vietnieks. Viņš piebilst, ka uzsākt uzņēmējdarbību ir iespējams, tomēr Latvijā to ir grūti izdarīt. Ir vajadzīga nauda starta kapitālam. Būtu daudz vieglāk, ja valsts vairāk atbalstītu jaunos lauksaimniekus finansiāli. Kā vienu no iespējām lauksaimnieciskās darbības uzsākšanā, Boldāns saredz, rakstot dažādus ES fondu projektus. Viņš atzīst, ka par attālināto darbu nav dzirdējis, un piebilst, ka sēdošs darbs pie datoriem un telefoniem ir neveselīgs.
Par šo tēmu var runāt un domāt daudz, tomēr, lai kaut ko sasniegtu ir, jācenšas tiekties uz savu mērķi, nevis tikai sēdēt rokas klēpī salikušam un gaidīt. Lai jaunieši apsvērtu domu uzsākt uzņēmējdarbību laukos, par to ir jābūt daudz informācijai. Protams,  jāvēršas arī pie valdības, lai tā veido akcijas, kuras atbalstītu jauniešus. Neviens nevēlas strādāt darbu, kuram nav potenciāla un nav izaugsmes iespēju, tādēļ tika izveidota iniciatīva “Jaunie lauki 2.0”, lai vērstu jauniešu uzmanību tieši uz iespējām laukos.
Raksta autors:
Māra Keiša, 
Balvu Valsts ģimnāzijas 12.klases skolniece

Jaunieši, izmantojot jauno mediju servisus, veidoja dažādus interaktīvus rīkus informācijas atspoguļošanai.
Kartē atzīmētas vietas, kur jaunieši devās intervēt Balvu iedzīvotājus:
Attēli veicot intervijas:
Vardu mākonis par jautājumu “Kāds ir jūsu mīļākais lauku dzīvnieks?”

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru